“Sisak V 5.0”, Predavanje u Državnom arhivu u Sisku

Javno predavanje održano je u Državnom arhivu u Sisku 17.2.2014. u okviru ciklusa “Sisački Rotary semestar”. Osnovni cilj predavanja je bio da se sisačka javnost potakne na pozitivno i konstruktivno promišljanje budućnosti Siska. Zadnjih dvadeset i više godina Sisak je grad u nestajanju. Nestaje velika, srednja i mala industrija, “gase” se mnoga poduzeća. Nestaju male trgovine i brojne uslužne tvrtke i obrti. Raste nezaposlenost, povećava se zaduženost poduzeća i građana. Mladi i obrazovani napuštaju Sisak. Za kulturu, sport i druge društvene djelatnosti sve je manje novca. Gradska administracija je neefikasna i postaje sve veći teret. Gradski proračun se smanjuje za trećinu. Na vidiku nema novih tvrtki, nema start-up(ova), spin off(ova). Nema promjena poput onih koje se događaju u drugim europskim pa i nekim hrvatskim gradovima slične veličine i povijesnog tijeka razvoja. Sisak ima resurse ali se neadekvatno vrednuju i ne koriste se kao razvojni aduti. Ne postoji moderna strategija razvoja. Još uvijek je prejaka nostalgija za bivšom “Željezarom”, “Radonjom” i sličnim industrijskim gigantima po kojima je Sisak bio poznat i na međunarodnom tržištu. Poduzetništvo se uglavnom razvija kao “poduzetništvo iz nužde”.

U Sisku nažalost nema dovoljne kritične mase pojedinaca i skupina koji posjeduju znanja i vještine iz područja prostorne ekonomike i trenutno najbrže rastuće ekonomske discipline, lokalni ekonomski razvoj. Da bi se moglo pristupiti preoblikovanju Siska u moderan i dinamičan prostor, privlačan za život i rad, potrebno je shvatiti jednu od najvažnijih spoznaja u vrijeme moderne globalizacije, da danas konkuriraju ne samo poduzeća i pojedinci, nego danas međusobno konkuriraju prostori (gradovi, regije, države). Iz te ideje slijedi druga važna ideja da privatna poduzeća (investitori) i javni sektor (država lokalna i nacionalna) nisu dva suprotstavljena ili odvojena pola koji se bave “svatko sa svojim poslom”. Danas se gubi granica privatnog i javnog, lokalnog i globalnog  i pored odnosa konkurencije moraju se uspostavljati odnosi partnerstva i suradnje. Za razvoj suvremenog inovativnog poduzetništva, za poticanje proizvodnje novih proizvoda i usluga, za porast zapošljavanja, potrebno je razvijati mrežnu ekonomiju i odnose partnerstva između privatnog, javnog i civilnog sektora. Tri su bitna procesa: sve manje barijere međunarodnom trgovanju, porast razvoja i upotrebe znanja i inovacija i porast moći i sve šire korištenje modernih informacijskih i drugih tehnologija. U takvom svijetu sve je manja moć utjecaja nacionalnih država a povećava se moć i aktivna pozicija regija, posebice gradova koji postaju motori rasta.

Sisak ima velike potencijalne prilike koje proizlaze iz njegovog prirodno-geografskog položaja i pripadnosti metropolskoj policentričnoj regiji Zagreba. Velik je potencijal u razvoju i provedbi teorije i prakse smart city-a, ideje lanaca vrijednosti, klasterizacije i sličnih modernih koncepata. Da bi se mogle ostvariti promjene prva je pretpostavka “open mind” (otvoreni um). Stare ideje i ljudi koji nisu skloni promjenama i prihvaćanju novog ne mogu biti nosioci bilo kakvih promjena.

Ovo predavanje imalo je za cilj naznačiti neke nove i drugačije mogućnosti razmišljanja o budućnosti Siska bez aspiracije da se u bilo kojem segmentu nude gotovi recepti, savjeti ili rješenja. Za početak je važno započeti dijalog, otvoriti um novim i drugačijim idejama i dati priliku što većem broju osoba da sudjeluju u procesu kreiranja novog Siska, Siska verzije 5.0!

Predavanje:
Sisak – verzija 5