Uvjeti poslovanja i poslovna klima u Hrvatskoj, Doing Business 2016

Analiza Svjetske banke o uvjetima poslovanja u 189 zemalja svijeta pokazuje da je Hrvatska u zadnjem jednogodišnjem razdoblju pogoršala svoj rang na svjetskoj ljestvici za jedno mjesto naniže. Rang za 2016. godinu (podaci i anketa na dan 1.6.2015.) je 40 mjesto dok je godinu ranije Hrvatska bila na 39 mjestu. Do najvećeg pogoršanja došlo je u segmentu dostupnosti kredita po kojem je Hrvatska pala za čak devet mjesta. Potom je pad za tri mjesta u području dostupnosti električne energije. Slijedi pad za dva mjesta u području problema u svezi ishođenja građevinskih dozvola i rješavanja problema insolventnosti.

Do najvećeg poboljšanja došlo je u području upisa prava vlasništva gdje je rang poboljšan za sedam mjesta. Uvjeti za početak poslovanja poboljšani su za tri mjesta na svjetskoj rang listi.

Budući da su ovo podaci na temelju stanja iz sredine protekle godine, biti će zanimljivo vidjeti pomake u razdoblju izrazite političke nestabilnosti s obzirom na turbulencije izazvane rezultatima prethodnih parlamentarnih izbora, teškoćama sa konstituiranjem nove vlade i ubrzo izglasavanja nepovjerenja toj istoj vladi te raspisivanjem novih parlamentarnih izbora. Za očekivati je da će doći do daljnjeg pogoršanja nekih pokazatelja što usložnjava ionako tešku i kompliciranu gospodarsku i političku situaciju.

Link:

Doing Business in Croatia