Loše vijesti iz njemačkog Ifo instituta

Indeks ekonomske klime njemačkog Ifo instituta opet je u značajnom padu za skoro sve regije svijeta. Ifo indeks za svjetsko gospodarstvo opao je za 4,5 indeksna boda u trećem kvartalu 2016. godine. To je pad na najnižu razinu u zadnje tri godine i sada se nalazi čak 10 indeksnih bodova ispod dugoročne razine. Ova predviđanja su sasvim suprotna predviđanjima koja smo vidjeli u prošlom kvartalu kada je trend bio pozitivan. Eksperti Ifo instituta, među kojima osobno imam čast već deset godina procjenjivati očekivanja za Hrvatsku, procjenjuju aktualnu gospodarsku situaciju u svijetu i dalje nepovoljnom a očekivanja su negativnija nego u prošlom kvartalu.

U Europi je gospodarska situacija i dalje dodatno opterećena glasovanjem za Brexit i kao što se vidi na naslovnom grafikonu, ekonomska klima se nastavlja pogoršavati. Europske iznimke ovaj puta su istočne zemlje EU (ali u koje se ne ubraja Hrvatska). U Aziji je indeks poslovne klime pao na najnižu razinu u posljednjih sedam godina. Za Sjevernu Ameriku indeks je tek neznatno iznad dugoročnog prosjeka.

Očekivanja u svezi prosječnih kratkoročnih kamatnih stopa u svijetu upućuju na njihovu stabilnost u narednih šest mjeseci dok će se dugoročne kamatne stope povećavati u drugoj polovici ove godine. Također se očekuje da će američki dolar jačati u idućih šest mjeseci.

U ovom istraživanju poslovne klime u svijetu sudjelovalo je 1086 eksperata iz 115 zemalja svijeta.