Čavrak: Od rebalansa proračuna ne očekujem ništa epohalno – na HRT 4

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Vladimir Čavraka izjavio je za HRT-ov Studio 4 uoči sjednice Vlade RH na kojoj će biti prijedlog rebalansa proračuna za ovu i prijedlog proračuna za 2018., da se od rebalansa proračuna ne treba očekivati ništa dramatično i epohalno.

Za Čavraka nije neočekivan pad pozicije Hrvatske na ljestvici Doing Businessa. Doing Business nas upozorava da Hrvatska ima problema s institucijama i s institucionalnim okruženjem. I stopa rasta i cijelo makroekonomsko okruženje je na neki način zarobljenik te sporosti i neefikasnosti pravnog i institucionalnog okruženja. Zbog toga nam izostaju investicije, posebno inozemne, rekao je Čavrak.

Govoreći o uvođenju eura kazao je da Hrvatska ustvari posljednjih 10-15 godina funkcionira kao da ima euro. Oko 70% smo eurizirani, a također držimo i relativno fiksni tečaj što znači da se ne koristimo instrumentom kamatne politike ni tečajne politike. De facto mi eursku politiku imamo, a drugo je pitanje bi li mi mogli funkcionirati i drukčije. 

Cijeli razgovor možete pogledati na videu na slijedećem linku:

O aktualnim pitanjima na HTV 4